polski | english | italiano

 
 
xxx xxx xxx xxx xxx xxx  

 


 
Nie ma na świecie bardziej magicznego napoju, tak cenionego przez miliony. Kawa bowiem to najpopularniejszy napój świata. Co roku mieszkańcy Ziemi piją ponad 400 miliardów filiżanek naparu kawowego. W międzynarodowym handlu kawa zajmuje drugie miejsce, tuż za ropą naftową, a wartość obrotów handlowych kawy przekracza 10 miliardów USD.

Kawa, pełna magii, tajemnic i egzotycznych klimatów, jest jednak znajoma i swojska... Dodaje energii, rozgrzewa i poprawia nastrój. A wszystko dzięki kofeinie, która pobudza układ nerwowy i rozszerza naczynia krwionośne. Filiżanka kawy poprawia koncentrację, przyśpiesza proces myślenia, polepsza pamięć, a nawet, jak mówią niektóre badania, ma pozytywny wpływ na samopoczucie, poprawiając jej miłośnikom humor. Odpowiednio zaparzona oddziałuje na trzy spośród pięciu naszych zmysłów, a jej aromat zawiera około 800 różnych lotnych związków.

Kawa znana jest od bardzo dawna, choć różnie ją spożywano. I tak na przykład w I tysiącleciu p. n. e. owoce kawy spożywano z dodatkiem soli i masła. Obecna jej postać znana jest w zasadzie dopiero od około XIII wieku. Wówczas właśnie wynaleziono metodę preparowania i prażenia nasion po tym, jak kupcy arabscy przywieźli ziarna kawy do Jemenu, skąd wyruszyła na podbój całej Europy.

Wbrew powszechnemu mniemaniu, w zasadzie tylko dwa gatunki kawy występują w powszechnym obrocie. Z nich produkuje się większość mieszanek kawowych. Są to: kawa arabska ( Coffea arabica ), inaczej arabika, która stanowi 2/3 światowej produkcji oraz kawa kongijska ( Coffea canephora ) inaczej zwana koszykową lub bardziej powszechnie - robustą.

Arabika to najstarszy i najbardziej popularny gatunek kawy. Jej ziarna uprawiane w Jemenie przez znawców uważane są za najlepsze. Ziarna pochodzą też z różnych plantacji afrykańskich, z Ameryki Południowej i Azji. Ma twarde, podłużne zielonkawe ziarna, dające (po wypaleniu) aromatyczny napar i do 1,7 proc. kofeiny.. Napar z arabiki ma łagodny, aromatyczny, lekko kwaskowaty (ale nie kwaśny) smak, niekiedy z posmakiem czekoladowym lub korzennym.

Robusta, odkryta dopiero w XIX wieku, rośnie i owocuje szybciej niż arabika. Jest bardziej odporna na warunki klimatyczne, można ją więc uprawiać w niższych i łatwiej dostępnych partiach gór. Robusta rośnie w wilgotnym i gorącym klimacie, w Kamerunie, Ugandzie i Wietnamie. Jej ziarna mają żółto-zieloną barwę. Są z reguły mniejsze i bardziej owalne od ziaren arabiki. Zawiera więcej kofeiny (2,4 - 2,8%), ale ma ostry, gorzkawy smak i ziemisty aromat